καλως ηρθες

λευκαδα: η πoλη, το νησι
η αγορα
ενα σημειο, μια ιστορια
διαδρομες
η σχολη
μεταπτυχιακα
cahiers du cinema
υγεια, διατροφη
χαρτες + οδηγοι
υπηρεσιες - χρησιμα
οδηγος αγορας - προσφορες

σχετικα με εμας
διαφημιση - συμμετοχη
επικοινωνια
student's guide cardπαλαιό κέντρο διασκέδασης "Κάστρο" και οι εγκαταστάσεις μιας από τις πιο οργανωμένες κατά το παρελθόν, παραλίες του νησιού. Στο τέλος αυτού του συγκροτήματος, στην άκρη του κυματοθραύστη, βλέπετε έναν από τους δύο φάρους που οριοθετούν την είσοδο του διαύλου προς το λιμάνι της πόλης.

Στην απέναντι πλευρά του διαύλου αντικρίζετε το δεύτερο φάρο, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο κάστρο της Λευκάδας, ή αλλιώς κάστρο της Αγίας Μαύρας. Το κάστρο αποτελεί εκλεκτό δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Αποτελείται από δύο σειρές τειχών και περιμετρικά βρέχεται από θάλασσα. Το εσωτερικό τμήμα του χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι. Την ίδια περίοδο, η πρωτεύουσα του νησιού μεταφέρθηκε μέσα στο κάστρο και πήρε το όνομα Αγία Μαύρα από τον ομώνυμο ναό που βρίσκεται στο εσωτερικό του.

Μετά από ένα περίπου χιλιόμετρο, φτάνετε στον οικισμό των παλιών ψαράδων του ιχθυοτροφείου, τη Γύρα. Εκεί θα συναντήσετε το ναό της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου (Παναγία της Γύρας). Η εκκλησία χρίστηκε το 1503 από τους Λευκαδίτες ιερείς Σταμάτη και Αθανάσιο Σούνδια. Στο δάπεδο της εκκλησίας βρίσκονται μαρμάρινες πλάκες τάφων σπουδαίων Λευκαδίων, μεταξύ των οποίων και του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

Συνεχίζοντας, φτάνετε στην περιοχή "Μύλοι", όπου θα συναντήσετε 4 από τους 12 συνολικά ανεμόμυλους που υπήρχαν στην περιοχή. Οι περισσότεροι είχαν Ρωσικά ονόματα, όπως Ορλώφ, Μετζικώφ, Μόσκοβας και λειτουργούσαν μέχρι τα μέσα σχεδόν του 20ου αιώνα.
  «     »  
Κάστρο Αγίας Μαύρας
Ανεμόμυλος στην περιοχή ''Μύλοι''

all contents of this website are: copyright © 2006-2012 interface team inc. Karavela 6, Lefkada 31100 GR
or third party content providers and are protected by international copyright law.
all rights reserved. reproduction in whole or in part without permission is prohibited. interface-team.com and other names of interface team
products referenced herein are trademarks, service marks, or registered trademarks of interface-team.com.