καλως ηρθες

λευκαδα: η πoλη, το νησι
η αγορα
ενα σημειο, μια ιστορια
διαδρομες
η σχολη
μεταπτυχιακα
cahiers du cinema
υγεια, διατροφη
χαρτες + οδηγοι
υπηρεσιες - χρησιμα
οδηγος αγορας - προσφορες

σχετικα με εμας
διαφημιση - συμμετοχη
επικοινωνια
student's guide cardΣτο προηγούμενο άρθρο του Student's Guide, είχαμε μελετήσει όρους και προϋποθέσεις για την συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα, την Αγγλία και στις Η.Π.Α. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με μεταπτυχιακά σε δύο νέες χώρες, την Γαλλία και τη Σουηδία.

Γαλλία
Η Γαλλία προσφέρει δημόσια και ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οι σπουδές είναι οργανωμένες σε τρεις κύκλους σπουδών, ο πρώτος κύκλος είναι οι βασικές σπουδές (προπτυχιακό επίπεδο), ο δεύτερος κύκλος σπουδών είναι οι μεταπτυχιακές σπουδές η διάρκεια των οποίων είναι 1 έως 2 χρόνια, ενώ ο τρίτος κύκλος που ακολουθεί, οδηγεί στην απόκτηση διδακτορικού (Phd). Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών είναι κάποιο από τα πτυχία Master 1, Master 2 (DESS και DEA).

Το DESS : είναι δίπλωμα ειδικών ανωτάτων σπουδών επαγγελματικής εξειδίκευσης και χορηγείται μετά από σπουδές ενός έτους.
Το DEA : απαιτεί σπουδές ενός έτους και αποτελεί το πρώτο βήμα για το διδακτορικό.

Δίδακτρα - Κόστος ζωής - Ιατρική μέριμνα
Η φοίτηση στα περισσότερα πανεπιστήμια είναι δωρεάν με τους φοιτητές να καλούνται να πληρώσουν μόνο για την εγγραφή τους, το κόστος της οποίας είναι 253€ τον χρόνο στο μεταπτυχιακό επίπεδο. Στις ιδιωτικές σχολές το κόστος κυμαίνεται από 3000€ έως 12.000€ τον χρόνο. Οι φοιτητές δικαιούνται παροχές στέγασης σε δημόσιες φοιτητικές εστίες, η επιλογή τους γίνεται με βάση κοινωνικά κριτήρια.
  »  
 

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Το ντοσιέ κάθε υποψηφίου για μεταπτυχιακές σπουδές θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

Απολυτήριο Λυκείου
Αναλυτική Βαθμολογία
Πτυχίο
Βιογραφικό σημείωμα
Lettre de motivation
(συνοδευτική επιστολή στην οποία αναλύονται τα κίνητρα κάθε υποψηφίου για την παρακολούθηση κάποιου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών)
Καλό επίπεδο γαλλικών (B2, C1, C2)

Πέρα από τις βασικές αυτές απαιτήσεις το κάθε πανεπιστήμιο ελέγχει και επιλέγει τους φοιτητές που θα πάρει σε κάθε σχολή μέσω ειδικών επιτροπών. Αφού ο κάθε υποψήφιος υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά συνήθως ακολουθεί μια συνέντευξη που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά συνήθως τον Μάιο και σε ελάχιστες περιπτώσεις τον Ιανουάριο και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο.

 

all contents of this website are: copyright © 2006-2012 interface team inc. Karavela 6, Lefkada 31100 GR
or third party content providers and are protected by international copyright law.
all rights reserved. reproduction in whole or in part without permission is prohibited. interface-team.com and other names of interface team
products referenced herein are trademarks, service marks, or registered trademarks of interface-team.com.